Det finns många fördelar med tjänstebil för den som har möjlighet, även för dig som har eget företag. Det finns några saker att ha i åtanke när du blivit erbjuden tjänstebil, eller funderar på att fråga efter en. Speciellt när det gäller vilken bil du ska välja. Det gäller också att sära på begreppen tjänstebil och förmånsbil, då de betyder lite olika saker.

Förmånsbil eller tjänstebil

Vilken tjänstebil är mest förmånlig 2023? Först och främst är en tjänstebil en bil som endast får användas i jobbet. Det kan till exempel vara för budbärare eller andra jobb som kräver bil. Förmånsbil är det som de flesta menar när de talar om tjänstebil. Det är en bil som du får som förmån av din arbetsgivare, men som du också får köra privat.

När du ska välja en förmånsbil är det viktigt att komma ihåg att du behöver skatta för förmånen. Hur hög skatten blir bestäms av Skatteverket och beror på bilens så kallade förmånsvärde. När du ska välja bil och vill komma undan billigt, bör du välja en miljöbil eftersom det innebär skattelättnader.

Diesel, hybrid eller elbil

När det kommer till vilken tjänstebil som faktiskt är bäst, finns det så klart inget klart svar. Det beror bland annat på var du bor, vilket jobb du har, vilket syfte du har med bilen och din budget. Kolla upp vilka servicepaket som ingår. Elbilar är generellt dyrare, men är mycket billigare att underhålla och serva. Det kan vara värt att notera om du är ett företag som ska köpa in tjänstebilar.

I övrigt bör du tänka precis som när du ska köpa en egen bil för privatbruk. Läs omdömen på olika bilar online och fråga vänner och bekanta. Var heller inte rädd för att be om att få provköra några olika alternativ, så att det blir rätt från början.